Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles
  • (14)
    Evenement

Lezing over het Land van Bergh

dinsdag 16 april 19:30 uur

ZEVENAAR/GIESBEEK - Historicus Edwin Zweers uit 's-Heerenberg schetst met zijn lezing de geografische, politieke en economische ontwikkeling van het land van Bergh gedurende de laatste tweeduizend jaar.

De lezing is op dinsdag 16 april in zalencentrum Staring (Grietakkers 3 in Zevenaar) en op donderdag 25 april in Kulturhus De Brede Blik (Kerkstraat 68 in Giesbeek). Ze wordt georganiseerd door de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar (CVZ). Beide avonden beginnen om 19.30 uur en de toegang is 4,00 euro voor niet-leden.

Het Land van Bergh kenmerkt zich door een heuvelachtig landschap met daar op een uitgestrekt bosgebied. Aan de randen van dit gebied, waar zand en klei elkaar ontmoeten, bouwden mensen duizenden jaren geleden hun boerderijen en verbouwden ze hun akkers. Talloze archeologische vondsten ondersteunen dit verhaal.

Vanaf het begin van onze jaartelling maakte het gebied deel uit van de uiterste noordgrens van het Romeinse Rijk, waarbij de diverse heuvels dienden als observatieposten van het Romeinse Tiende Legioen, gelegerd in Nijmegen en Xanten. In de eeuwen daarna nam het geslacht Van den Bergh deze leidende rol over en bouwden zij Huis Bergh uit tot een van de mooiste en grootste kastelen van het land.

Bleef het tijdens de Eerste Wereldoorlog nog bij mobilisatie en bunkerbouw, in de Tweede Wereldoorlog had ook deze regio zwaar te lijden onder oorlogsgeweld. De tweede helft van de twintigste eeuw kenmerkte zich door een gestaag groeiende bevolking en een snelle ontwikkeling in industrie, transport en landbouw.


deel deze activiteit